Skip to content

Upale ušiju i kašnjenje u govoru

Neretka je upala ušiju kod beba i dece mlađe od četiri godine. Upala uva kod dece je česta pojava jer su kanali u uvu kraći nego kod odraslih, te se infekcija brzo širi. Skoro svako treće dete koje je uključeno u kolektiv je bar jednom imalo upalu uva. Svaka upala uva na ranom uzrastu, posebno ona koja traje dugo, utiče na razvoj govora kod deteta.

Prve tri godine života su krucijalne za razvoj govora. Govorno-jezički razvoj teče u etapama i svaka etapa je važna za dalje formiranje deteta. U periodu do treće godine, iako dete možda ne govori koristeći rečenice, dete uči govor tako što sluša. Tokom upale uva stvara se sekret u srednjem uvu koji može uticati na protok zvuka te nemogućnosti deteta da jasno čuje. Tako imamo dete koje čuje iskrivljene zvuke kao gnjurac ispod vode.

Upale uva na ranom uzrastu se lako prepoznaju. Tada je neophodna brza reakcija roditelja kako bi se prevenirao uticaj slabog sluha na razvoj govora. Akutna upala uva kod dece neretko počinje začepljenjem nosa i prehladom, tj. upala se najčešće javlja kao posledica infenkcije u gornjim respiratornim organima, te se infekcija iz ždrela i nosa proširi na uvo. Ponekad je prati povišena temperatura i bol u uvu. Deca su u ovom periodu vrlo osetljiva i razdražljiva. Sa druge strane imuni sistem deteta je obično slab i u razvoju, pa su ona sklonija infekcijama. Infekcija može biti bakterijska ili virusna. Pedijatri i otorinolaringolozi upozoravaju da su mnoge upale uva kod dece virusne prirode i da lečenje antibioticima u tom slučaju nije rešenje.

Neki od simptoma upale uva se odraze na govor na sledeći način:

  • Govor se ne razvija – dete je počelo da formira reči i kratke rečenice i dalji razvoj biva prekinut

  • Dete ne koristi reči koje je ranije imalo u upotrebi

  • Ne razume naloge, osim ukoliko lice osobe koja mu se obraća nije u njegovom vidnom polju, te ono čita sa usana

  • Ne odaziva se na svoje ime ili ne reaguje na jake zvuke iz neposredne okoline

Ukoliko se jave ovakvi simptomi pored konsultacije sa pedijatrom i ORL stručnjakom, neophodno je uključiti dete u radu sa logopedom, te raditi na stimulaciji razvoja govora i jezika.

Iskustva pokazuju da se najčešće upale ušiju jave kada se dete uključi u jaslice, vrtić ili školu. Tada dolazi do čestih prehlada i roditelji bi trebali da budu na oprezu. Takođe, upala uva može pokvariti letnji odmor. Poznata je kao “plivačko uvo” i nastaje posle kupanja u bazenu, reci ili moru.