Skip to content

Zašto je gvožđe važno?

Svako treće dete ne unosi dovoljno gvožđa u organizam. Ovo su pokazali poslednji zvanični podaci Svetske zdravstvene organizacije.

A zašto je gvožđe važno?

Roditelji će se sigurno setiti čuvenog junaka crtanog filma Popaja koji je jeduću spanać pun gvožđa postajao snažniji. Međutim, gvožđe je važno i za zdravlje naših ćelija, te kože, kose i noktiju. Gvožđe predstavlja  sastavni deo hemoglobina u krvi i ima funkciju prenosa kiseonika do ćelija našeg organizma, pa tako i do ćelija mozga. Funkcionisanje mozga direktno je zavisno od kiseonika i ukoliko dodje do deficita dolazi do vrtoglavice, slabe memorije, mentalnog zamora i apatije. Takođe, usled deficita gvožđa dolazi do pada imunog sistema i nemogućnosti organizma da se bori sa eventualnim infekcijama.

Deca koja imaju nizak nivo gvožđa u organizmu, osim što se češće razboljevaju zbog oslabljenog imuniteta, su nestašna, razdražljiva i pokazuju slabu pažnju u školi. Ova deca se često žale na umor i imaju poteškoće u učenju. Nakon regulisanja nivoa gvožđa u krvi ovi simptomi brzo nestaju. Zato, pre nego posumnjate na hiperaktivnost ili slabu pažnju kod vašeg deteta i posetite psihologa ili logopeda, proverite njegovu krvnu sliku.

Buduće mame tokom trudnoće moraju posebno obratiti pažnju i konzumirati namernice bogate gvožđem kako bi obrzbedile dovoljne količine za svoj i za organizam bebe.

Pošto su letnji meseci, možemo uživati u blagodetima svežeg sezonskog voća i povrća, te počastiti organizam tanjirom punim vitamina. Neke od namirnica bogate gvožđem su kukuriz, mahunarke, spanać, govedina, riba, morski plodovi, brokoli, pistaći i dr. Oni koji vole slatkiše mogu bez griže savesti jesti crnu čokoladu jer je bogata gvožđem.