Skip to content

Zašto je važno uvesti čvrstu hranu u ishrani bebe

Ne samo da je neophodno uvesti čvrstu hranu zarad opšteg zdravlja vaše bebe, već i zbog razvoja oralne motorike. Pod oralnom motorikom podrazumevamo radnje koje beba izvodi vilicom, usnama, jezikom i obrazima, a to su žvakanje, sisanje, griženje.

Ove oralne motorne sposobnosti pomažu bebi da razvije govor.

Beba vežba oralnu motoruku onda kada uvedemo čvrstu hranu u ishrani. Različita hrana zahteva od bebe da ovlada različitim veštinama oralne motorike.

Na primer, hrana koja nije potpuno pasirana, već sadrži određeni nivo grudvaste strukture tera bebu da žvaće. Na ovaj način beba vežba jezik i priprema ga za dobar izgovor glasova T, D, K. Čvrsta hrana je važna za jačanje vilice, kao i mišića usana i jezika. Mišići usana moraju biti dovoljno snažni da drže hranu u ustima. Ovi mišići su u isto vreme zaduženi i za izgovor glasova M, P, B.

Ukoliko odlažete uvođenje čvrste hrane u ishrani vaše bebe, ne samo da će bebi nedostajati neke od važnih hranljivih sastoka, već će beba razviti naviku da konzumira jednoličnu hranu serviranu samo u pasiranom obliku. Pa tako, beba najčešće jede keks i mleko, pire-krompir, kašice odbijajući da proba hranu serviranu na drugačiji način ili ne želeći da proba druge namirnice. Posledica ovakvog načina ishrane često je i odloženo progovaranje i nepravilan izgovor glasova, te na kasnijem uzrastu nerazumljiv govor.