Skip to content

Zašto roditelji levoruke dece treba da budu srećni?

13. avgust, se u svetu obležava Međunarodni dan levorukih osoba.

Levoruke osobe čine oko deset odsto populacije. Zašto je kod nekih ljudi leva strana tela dominantna i zašto se oni razlikuju od većinski desnoruke populacije? Nauka još uvek nije dala konačan odgovor na ovo pitanje, ali najveći broj istraživanja u ovoj oblasti ukazuje na genetsku predispoziciju. Naime, ukoliko je jedan roditelj levoruk postoje velike šanse da i njegovi potomci budu levoruki. 

Levoruki predstavljaju manjinu u svakom društvu i ukoliko malo pažljivije pogledamo, shvatićemo da su ove osobe skrajnute, zaboravljene i, istorijski posmatrano, često diskriminisane. Kada se osvrnemo oko sebe možemo naći samo predmete, gedžete i alate za desnoruke. Naši domovi, radne prostorije i javne institucije su projektovane za desnoruke. Kada nam nešto ne ide od ruke i stvari krenu u pogrešnom pravcu vrlo često koristimo izraz “danas sam ustao na levu nogu”. Sama ova konstatacija ukazuje da sve što predstavlja levo je nešto naopako, trapavo i loše.

Iako nismo sasvim sigurni u uzročnike dominantnosti leve strane tela ipak znamo, na osnovu mnogobrojnih studija, koje benefite uživaju levoruki. Biti levoruk znači imati niz talenata i prednosti u odnosu na desnoruke.

Osim što su vrlo često natprosečno inteligentni, kao što je bio levoruki fizičar Albert Ajnštajn, bolji su u multitaskingu i brže se oporavljaju nakon šloga nego desnoruke osobe.

Levoruki su u prednosti i kada je sport u pitanju. Levoruke osobe imaju odličnu koordinaciju oko-ruka i zato su superiorniji u sportovima sa loptom. Jedan od dobrih primera uspešnog levorukog sportiste je špasnski teniser Rafael Nadal, kao i bivša jugoslovenska teniserka Monika Seleš.

Takođe, levoruke osobe imaju više potencijala za razvijanje talenata u oblasti umetnosti jer su vizuelni tipovi. Veliki slikari Leonardo, Mikelanđelo i Rebrant su bili levoruki. Među ostalim slavnim levorukim ličnostima nalaze se i najveći pronalazači i inovatori današnjice Bil Gejts, Mark Zakerberg i Stiv Džobs.  

Zato, ukoliko primetite da vaše dete više koristi levu ruku nego desnu, ohrabrite ga i podstaknite da razvije i iskoristi gore pomenute talente.